-Vad är Hamregården?-

Hamre00082

Stiftelsen Hamregårdens pojk- och flickby i Orsa, Dalarna, har anordnat läger för skolungdom sedan 1946, då pastor Olof ”Hampan” Hambraeus grundlade verksamheten.

På Hamregården utför ungdomarna själva de arbeten som behövs för gårdens funktion – så långt det är praktiskt och juridiskt möjligt. Gården består av ett tjugotal stugor, alla byggda av ungdomar. På alla läger sköter ungdomarna städning och matlagning, allt med krav på professionell standard. Ungdomarna får därmed lära sig ta ansvar.

Över 10.000 personer har varit på läger på Hamre under årens lopp. Det är läger drygt 100 dagar per år, i huvudsak under skolloven. Ett läger kan samla allt mellan 20 och 100 personer, alla i tonåren. Det finns fyra vuxna anställda för att ytterst ansvara för verksamheten.

Under vinterlägren ges möjlighet till skidåkning och andra vinteraktiviteter på närliggande skidbacken Orsa Grönklitt. Under den varma årstiden bygger vi vidare på gården och reparerar det som blivit slitet. Det finns möjlighet till friluftsliv i Orsa finnmark och till bad i Orsasjön – och i vår varma inomhuspool.

Hamregården strävar efter att vara en lugn plats där alla skall känna sig välkomna och kunna vara sig själva. Vi arbetar aktivt för att motverka mobbning, pennalism, vandalism, droger och stöld. Hamregården präglas av två maximer: ”Av var och en efter förmåga, åt var och en efter behov” och ”Den som vill vara störst bland er skall vara de andras tjänare”. I praktiken innebär dessa att alla får sådana uppgifter som de har en rimlig möjlighet att klara av eller att den som är snäll och hygglig mot de yngre blir ledare, får ta mer ansvar men också göra de svårare jobben.

För många blir gården ett andra hem dit de återvänder gång efter annan under hela sin skoltid. Var tionde deltagare har varit uppe på fler än 10 läger. Några några deltagare har till och med varit på över 50 läger och en del närmar sig hundraklubben!

Hamregården finansieras till 2/3 av gåvor och 1/3 av lägeravgifter som hålls så låga som möjligt. Skulle någon trots detta inte ha råd, beviljas denne nedsättning enligt principen att ”ingen skall stanna hemma för pengarnas skull”.

© 2021 . Drivs med WordPress. Tema av Viva Themes.