Frågor och Svar

Har gammal ska man vara?

Lägren riktar sig främst till åldrarna 12-16 år (året du fyller). Ungdomar som har varit på Hamreläger tidigare är välkomna även om de är äldre.

Hur sover man?

Du bor i stugor som byggts av flera generationer ungdomar. Varje stuga har ett namn och en egen historia. Stugorna är olika stora, från 4-16 sängplatser i våningssängar. Du kan önska i förväg att få bo med någon kompis, ange önskemål i ansökan. En stugchef sover i varje stuga och ser till att alla känner sig trygga och delaktiga.

Var ligger Hornberga?

Hornberga är en liten by en mil norr om Orsa i Dalarna. Där byn tar slut börjar vildmarken Orsa Finnmark.

Vilka friluftsmöjligheter finns?

 Det finns vandringsleder från byn Hornberga till en fäbod där man kan övernatta och skogstjärnar där man kan bada. Man kan fiska i exempelvis Unnån. Ungdomar under 18 år får fiska gratis utan fiskekort.

Hur reser man dit?

Innan lägret får du besked om resan sker med abonnerad buss från Uppsala eller med tåg till Mora och därefter buss. Våra ledare följer med från Uppsala men det går bra att stiga på längs vägen. Skriv i anmälan var du vill stiga på. Lägret kostar lika mycket även om du ordnar egen transport till Hornberga (men skriv i anmälan om du behöver nedsatt avgift för att kunna följa med).

Får man ha mobiltelefon med sig?

Om något händer med mobilen, tex att den går sönder eller försvinner så kan vi INTE ge någon ersättning. Lämna därför dyra saker som mobiltelefoner hemma. Om du ändå tar med dig mobilen kan vi hjälpa dig att låsa in den när du inte använder den. Du kommer inte att kunna använda mobilen så mycket eftersom vi oftast arbetar eller gör andra aktiviteter.

Finns det kiosk?

Ja det finns kiosk. Ta bara med så mycket pengar som du behöver till godis, läsk och likande. Vi kan INTE ersätta pengar som försvinner men kan hjälpa dig att låsa in pengarna när du inte använder dem.

Får man ta med matsäck och godis?

Ta bara med det du behöver för resan och INGET SOM INNEHÅLLER NÖTTER. På lägret kan du köpa godis, snacks och dricka i kiosken.

Behöver man särskild utrustning?

Ta med oömma kläder som du kan arbeta i, badkläder, varma kläder, regnkläder och stövlar. Arbetshandskar om du har. Lakan och handduk. Myggmedel, solhatt och solkräm, vi kommer vara ute mycket. Du kan ta med annan utrustning som du vill använda, t.ex. fiskespö, musikinstrument, brädspel, och likande. Om du vill sova över i en fäbod kan du ta med sovsäck. Om något går sönder eller försvinner så kan vi INTE ge någon ersättning. Lämna därför dyra saker hemma.

Måste man arbeta?

Det är arbetet som gör Hamrelägren så annorlunda och meningsfulla. På Hamreläger är det på allvar, vi gör sånt som behövs på riktigt -tillsammans. Det är häftigt att klara av uppgifter som vuxna brukar sköta. Du kan upptäcka att det till och med är kul att städa på Hamre. Alla behöver hjälpa till med sysslor som behövs på lägret, som att svabba golv, röja efter måltiderna, bygga och renovera de stugor vi ska använda kommande somrar. Du kommer väl nästa sommar också?

Jag har aldrig byggt, tänk om jag inte tycker om det?

Testa! Det som gör det så roligt att bygga och arbeta på Hamreläger är att ungdomar i olika åldrar gör det tillsammans och att alla kan bidra efter sin förmåga. Det man inte kan får man lära sig och det är häftigt att se hur arbetet ger resultat. Även om du inte skulle älska att bygga kommer du nog hitta något som du gillar på Hamreläger, kanske att bada eller vara med nya kompisar.

Vad ska vi arbeta med i sommar?

Vi kommer att bygga växthus, utomhuskök och bänkar där vi kan sitta och grilla. Flera stugor ska målas om utvändigt och så ska vi renovera Hamregårdarnas föreningslokal på gården. Vi kommer också att odla, anlägga nya rabatter och göra fint utomhus.

Finns det djur på gården?

Det finns hundar och katter på gården. Om du inte gillar djur behöver du inte komma nära dem. I skogen finns det älg, björn och andra djur men de är rädda för människor så det är inte så stor chans att du få se dem.

Vilka är ledare?

Ledarna har tidigare erfarenhet av att vara ledare på Hamreläger. Alla går en ledarutbildning i Aktiv Ungdoms regi innan lägren. Utdrag ur belastningsregistret kontrolleras för alla ledare.

Vi har inte råd, vad ska jag göra?

I ansökan till lägren förklarar ni varför och anger hur mycket ni kan betala. Det brukar oftast ordna sig med hjälp av bidrag från olika stiftelser och gåvor. Vi meddelar i april om du får en plats med lägre avgift.

Varför kostar lägren när man arbetar?

Orsa Hornberga gård har gett oss ett förmånligt pris för mat och hyra av hela gården som tack för arbetet med renovering och byggande. Mat, husrum, bad i poolen och resa från Uppsala kostar. Ingen av våra ledare får någon lön.

Varför finns det ett särskilt flickläger?

Under Hamrelägrens första 30 år fanns det bara pojkläger så flickorna har fortfarande många läger att ta igen. Att bygga hus är traditionellt manligt arbete och på flickläger får flickor chansen att utforska vad de gillar att hålla på med utan att behöva förhålla sig könsroller. Många hamregårdare som har varit på flickläger uppskattade att få vila från delar av det sociala spelet under tonårstiden.

Varför finns det inget pojkläger?

Att bygga hus är traditionellt manligt arbete och vi ser inte samma behov av att ha separata pojkläger för att stimulera pojkars utveckling på det området. Som medlem i Unga Hamregårdare/Aktiv ungdom har du chansen att påverka vilka läger vi ska ordna i framtiden.

Jag är varken flicka eller pojke, får jag åka på flickläger?

Ja du är välkommen på båda lägren i sommar.

Får man vara med på båda lägren?

Ja visst! Du som behöver lägre avgift kan också ansöka om att få vara med på båda lägren.

Vad händer om någon missköter sig?

Om en deltagare inte klarar att följa våra regler kan det hända att vi måste skicka hem den personen. Vi har några enkla regler för att alla ska vara trygga och trivas och vi har nolltolerans mot alkohol, droger, våld och mobbing. Tobaksbruk av deltagare under 18 år accepteras inte. Klotter eller annan skadegörelse kan leda till att du måste betala för det som blivit skadat.

Får jag tillbaka pengarna om jag inte kan komma eller om jag måste åka hem?

Anmälan är bindande. Vi tar ut en avgift vid avbokning, olika beroende på när avbokningen sker.

  • Innan 22 April: ingen avgift
  • Efter 22 April, innan 9 maj: 950 kr
  • Efter 9 maj innan 29 maj: 1200 kr
  • Efter 30 maj: 3400 kr
  • Om du inte kan komma eller behöver åka hem av någon anledning kan vi inte betala tillbaka lägeravgiften. Vid sjukdom kan hemförsäkringen eller betalkortsförsäkringen ge ersättning.

Om vi av någon anledning måste ställa in ett läger betalas pengarna tillbaka.

Finns det försäkring?

Lägerdeltagarna är försäkrade genom Förbundet Aktiv Ungdoms olycksfallsförsäkring hos Länsförsäkringar.

Covid-19

I nuläget vet vi inte vad som kommer att gälla med anledning av covid-19 men vi kommer att följa Folkhälsomyndighetens och de lokala smittskyddens rekommendationer. Om det krävs kan vi anpassa hur många som får sova i varje stuga, hur många som får bada i poolen samtidigt och liknande. Det finns möjligheter att tvätta händerna med tvål och vatten i varje stuga och i de gemensamma utrymmena. En stor del av tiden tillbringar vi utomhus.

Särskilda behov

Kontakta oss på (mail?) och berätta vad som behövs för att det ska fungera.

Hur används gåvor?

Vi behöver gåvor för att kunna betala för ungdomar som annars inte har råd att komma och för att kunna utbilda våra ledare. Har ni möjlighet att betala mer än lägret kostar kommer pengarna att användas till det, till utbildning av ledarna och till Unga Hamregårdares verksamhet. Vi hoppas kunna ordna träffar i Uppsala i höst.

Finns Hamregården fortfarande?

Lägergården Hamregården blev för dyr att driva som lägergård och såldes 2019. Den heter numer Orsa Hornberga gård och drivs av de tre vännerna Maria Spring, Hasse Johansson och Kalle Moraeus. De vill att gårdens historia bevaras och hjälper oss ordna Hamreläger i sommar. Annars hyr de ut stugor, driver restaurang och ordnar event på gården.

© 2022 . Drivs med WordPress. Tema av Viva Themes.