Våra läger
Här kan du läsa mer om
- Om Hamregårdens läger
- Lägerkalender
- Boende
- Måltider
- En vanlig dag på Hamregården
- Att arbeta tillsammans
- Våra ledare
- Resa till och från gården
- Betalning
- Medlemsskap och försäkring
1. Om Hamregårdens läger
På Hamregården får ungdomar en chans att vara med om ett unikt läger. Hela gården som lägret anordnas på är byggt av ungdomar som kommit dit sedan 40-talet. Genom att dels bygga tillsammans men också genom att göra roliga aktiviteter skapas minnen och vänskapsband för livet. Vi anordnar läger under vår, höst och sommar och för många deltagare blir gården en trygg plats att återvända till och något man ser som ett andra hem. Lägret anordnas på Hamregården (numera Orsa Hornberga Gård) som ligger i Hornberga utanför Orsa i Dalarna. De flesta av våra deltagare kommer från Mälardalen så vi ordnar gemensam resa från Uppsala och Stockholm.
2. Lägerkalender
Medarbetarläger, April
Eftersom vi har flera deltagare som kommer på läger om och om igen har vi ett särskilt läger som kallas Medarbetarläger. Våra medarbetare kan sen hjälpa till med olika saker på lägren. Till exempel genom att visa hur man diskar och städar eller genom att leda olika aktiviteter. Våra medarbetare är också allmänbildade och kan rycka ut om det skulle behövas. På medarbetarläger får man lära sig saker som brandskydd, första hjälpen och livräddning. Man får också lära sig hur man är en bra lägerkompis och hur man leder andra.
Byggläger, Juni
Byggläger är våra stora läger där vi har många nya deltagare. På byggläger får man prova på att bygga vidare på gården men vi ser också till att hitta på en massa sommaraktiviteter som att paddla kanot, övernatta i en fäbod i skogen, spela fotboll och bada utomhus. Det brukar också vara populärt att spela brädspel, leka kurragömma och att bada i gårdens inomhuspool.
Höstläger, Oktober
Höstlägret är ett mysigt läger där vi gör allt vi gillar mest. Vi försöker att bygga även lite på hösten men ibland är det för kallt. Ofta ser vi till att fira Halloween med spökhistorier, bakning och utklädnader. Har vi möjlighet åker vi gärna på utflykter.
3. Boende
På lägret bor deltagarna i stugor som byggts av flera generationer ungdomar. Varje stuga har ett namn och en egen historia. Stugorna är olika stora, från 4-10 sängplatser i våningssängar. Man kan önska i förväg att få bo med kompisar vilket man anger i ansökan. En ledare som vi kallar ”stugchef” sover i varje stuga och ser till att alla känner sig trygga och delaktiga.
4. Måltider
Vi äter fyra måltider varje dag: frukost, lunch, middag och kvällsfika. Maten är det personalen på Orsa Hornberga Gård som lagar. Innan och efter varje måltid sjunger vi en bordssång för att markera när måltiden börjar och när den slutar. Efter varje måltid är det några som har i uppdrag att plocka undan och diska.
Om du har någon specialkost är det viktigt att du anger det i anmälan så att köket kan förbereda sig.
5. En vanlig dag på Hamregården
Varje dag ser så klart olika ut men ungefär så här
8:00 VÄCKNING, STÄDNING: Bädda sängen, plocka undan, sopa golvet, städa toalett och badrum i stugan. Städa ansvarsområde på gården eller duka fram frukost
9:00 FRUKOST, efterarbete i köket för några
10-12 FÖRMIDDAG: byggjobb på sommaren, andra aktiviteter övriga läger
12.30 LUNCH, efterarbete i köket för några
13.30-16.30 EFTERMIDDAG: utflykt/aktivitet eller byggjobb
17:00 MIDDAG och efterarbete i köket för några
18-20 KVÄLL: valbara aktiviteter, bad, pyssel, lekar som zombieleken eller supermaffia
20.30 KVÄLLSFIKA, efterarbete i köket för några
22:00 Vara inne i stugan
23:00 GOD NATT! Ligga i sängen, tyst i stugan. Läsning för den som vill.
6. Att arbeta tillsammans
På Hamreläger får ungdomar prova att göra saker som är viktigt och används på riktigt. Framförallt får man prova på att bygga på gården och skapa saker som framtida lägerungdomar kommer att ha nytta av. Men man hjälps också åt att städa på gården och vi hjälper till att diska i gårdens storkök.
När man bygger och arbetar tillsammans skapas en särskild gemenskap. Tillsammans blir man stolt över det man skapat och tillsammans kan man dra nytta av det.
7. Våra ledare
Ledarna har tidigare erfarenhet av att vara ledare på Hamreläger. Alla går en ledarutbildning i Aktiv Ungdoms regi innan lägren. Utdrag ur belastningsregistret kontrolleras för alla ledare. Vi brukar på ett ungefär ha en ledare per 6 deltagare. Läs mer om våra ledare här: https://www.hamregarden.se/traffa-ledarna/
8. Resa till och från gården
Innan lägret får du besked om resan sker med abonnerad buss från Uppsala eller med tåg från Uppsala eller Stockholm till Mora och därefter buss. Våra ledare följer med från Uppsala och Stockholm men det går bra att stiga på längs vägen. Skriv i anmälan var du vill stiga på. Lägret kostar lika mycket även om du ordnar egen transport till Hornberga (men skriv i anmälan om du behöver nedsatt avgift för att kunna följa med).
9. Betalning
Betalning sker inte vid bokning av plats utan efter att anmälan stängt. Då skickar vi betalningsinformation på mail. Om du önskar dela upp betalningen i flera omgångar kan du maila oss på ungahamregardare@aktivungdom.se
Om du vill ansöka om reducerad avgift gör du det i anmälan. Mer om det kan du läsa här: https://www.hamregarden.se/reducerad-avgift/
10. Medlemskap och försäkring
Alla lägerdeltagare blir medlemmar i vår ungdomsförening Unga Hamregårdare / Aktiv Ungdom. Lägerdeltagarna blir därigenom försäkrade genom Förbundet Aktiv Ungdoms olycksfallsförsäkring hos Länsförsäkringar. Medlemskapet kostar 10 kr.