Röster om konfirmationslägren


Sven Bild, Konfirmationspräst

Varför skall man konfirmationsläsa överhuvudtaget? Jo, det är ett väldigt bra tillfälle att se vad kristen tro egentligen är. Vårt land är färgat och påverkat av kristen tro sedan tusen år. Hela vår historia hänger ihop med kyrkans historia. Vår lagstiftning, vår sjukvård, vårt skolväsende, ja, själva demokratin är kristna idéer.

Det är nästan svårt att förstå sig på Sverige och för all del hela västvärlden om man inte har någon hum alls om kristen tro. Dock – det allra viktigaste skälet att konfaläsa är förstås att det hela kanske är sant. Alltså – vi tror att Jesus från Nasaret uppstod ifrån de döda och det är i så fall det viktigaste som hänt sedan the Big Bang. Och det är därför att det visar att Gud finns, att det finns ett liv efter döden, att kärlek är Guds väsen och att det finns en högre mening med varje enskild människas liv. Med mitt liv och med ditt liv. Visst, det kan inte bevisas, bara omfattas i tro, men å andra sidan har ännu ingen lyckats bevisa att Gud inte finns eller att Jesus inte har uppstått. Det är väl värt besväret att kolla in kristen tro. Kanske hittar man meningen med allt på konfaläger.

Hornberga kapell

Hornberga kapell

Varför ska man då konfaläsa just på Hamre? Jo, därför att det helt enkelt är en miljö som är väldigt bra för sådant. Man får vara ifred (utan det motsatta könet) och det kan vara väldigt skönt ibland. Det är ändå bara några veckor. Man vågar tala om känsliga saker. Man har vettiga saker att göra bredvid lästiden. För övrigt är ju Hamre hur mysigt som helst och vi har många bra lokaler, ett eget gårdskapell och en egen kyrka i byn.

Till sist så vet vi att det funkar. Konfalägren på Hamre är bland det bästa jag varit med om! Och det bekräftas av att väldigt många kommer tillbaka för att få vara med på fler läger efter konfalägret.

För den som undrar är det kanske bäst att berätta att konfirmationsläsningen sker i Svenska kyrkans regi och följer Svenska kyrkans riktlinjer för konfirmandarbetet.

Det är på riktigt.


Sofia Kornesjö, Eira Larsson och Linnéa Tureklev, Konfirmerad och lägerdeltagare

Vår konfirmation på Hamregården är en upplevelse vi sent kommer att glömma. Det var en perfekt kombination av lärorika lektioner, trevliga utflykter och såklart roliga byggarbeten.

När vi fick frågan om vi ville konfirmera oss på Hamregården var svaret självklart, och detta är något vi rekommenderar till alla!


Siri Rönnmyr, Konfirmerad och lägerdeltagare

Jag konfirmerade mig sommaren 2008 och läste under påsk- och sommarlovet. Under lägren bodde jag och mina kompisar i Lillstugan som är en av de 8 stugorna på Hamre.

Varje förmiddag, när resten av lägret fick olika sorters jobb, så gick konfirmanderna till Östgården där Hamres bibliotek finns. Där hölls konfirmationskursen. Sven Bild var präst och undervisade oss. Svens fru Marina som också är präst, medverkade då och då.
Varje förmiddag så började vi med att läsa en liten bit ur Markusevangeliet. Ibland fick vi rita och måla hur vi uppfattade Gud medan vi diskuterade bibeln osv.

Dagen innan konfirmationen blev jag döpt i bäcken uppe vid kapellet (där vi konfirmerade oss) och det blev även några andra tjejer i gruppen.

På själva konfirmationen så sjöng vi psalmer vi hade tränat in och alla var klädda i fina klänningar i ljusa färger. (Man fick välja klädsel själv.)

Jag är så stolt över att jag konfirmerade mig, särskilt på Hamre! Vi fick lära oss jättemycket samtidigt som det var otroligt kul.

Min konfirmation på Hamre var en av de bästa somrarna i mitt liv!